Helena Fléglová: Nejde dělat dvacet let pořád to stejné, je nutné investovat do seberozvoje
Kulatiny si žádají velkou oslavu: proto pro nás cukrářka Helena Fléglová upekla hned několik úchvatných dortů. Vysoký a slavnostní, rozkošné jahodové dortíčky a originální dezert s chutí zelených jablek. Všechny je najdete v novém čísle časopisu Apetit a v něm i zbytek velkého rozhovoru s touto úžasnou cukrářkou.
www.apetitonline.czNakládaná červená cibule jako „třešinka“ na burgeru. Její nepřekonatelná chuť nakopne každý sendvič, wrap či tortillu
Na co se hodí nakládaná cibule? Věřte, že je to eso, které vašim burgerům, tacos a dalším pokrmům dodá extra chuť. I tak obyčejná surovina jako cibule se může snadným a rychlým marinováním změnit v návykovou lahůdku. Utlumí se tím její štiplavost, na druhou stranu se získá novou chuť a zářivou barvu. Jak se cibule nakládá? Velmi jednoduše!
www.apetitonline.czŠikovná kuchařka Emily Blunt: Její rada na dokonale křupavé brambory zbořila internet, do boloňské dává mléko
Emily Blunt v pořadu své kamarádky, kuchařky Iny Garten, už dvakrát dokázala, že není jen skvělá herečka, ale také velmi talentovaná kuchařka. Vedle boloňské omáčky s krůtím masem ukázala recept na dokonalé pečené brambory, který se stal záhy virálním.
www.apetitonline.czKvětnové vydání právě v prodeji: Oslavte s námi 20 let časopisu Apetit
Speciální narozeninové vydání Apetitu je tu! Časopis Apetit slaví 20. výročí a dostal výjimečný dárek, kterým potěší i své čtenáře – na skládanou obálku jsme vyfotili hned tři úžasné narozeninové dezerty, které upekla cukrářka Helena Fléglová. Společně si užijeme nejen narozeninovou oslavu Apetitu, ale také cesty za jídlem a rozkvetlý máj plný svěžích jarních receptů.
www.apetitonline.czJestli je nějaká surovina, kterou nemůžu sehnat v dobré kvalitě, je to drůbež. Česká drůbež je hanebná, říká Pohlreich
Na Makro Czech Gastro Fest, který se konal 12. a 13. dubna 2024 v pražském O2 universu, dorazily celebrity ze světa gastronomie. Zeptali jsme se jich, jestli je nějaká surovina, kterou často nemohou sehnat v kvalitě v jaké by si představovali.
www.apetitonline.czCo uvařit z těstovin? Smíchejte je s omáčkou, přidejte do polévky, připravte na sladko nebo je zapečte
Těstoviny jsou rychlým a snadným jídlem, které uvaříte za pár minut a připravíte z nich plno dalších chutných a skvělých pokrmů. Pro svou neutrální chuť je skvěle hodí k omáčkám, zelenině, masu i do polévek. Existuje celá řada možností toho, co připravit z těstovin. Nenechte si ujít naše jednoduché recepty s těstovinami!
www.apetitonline.czKrálík na smetaně a rozmarýnu s bylinkovými knedlíky
Jemnému králičímu masu společnost smetanové omáčky a aromatických bylinek vyslověně svědčí. K masu jsme přidali bobkový list a rozmarýn, do knedlíků zase najemno nasekanou petrželku. Abychom podtrhli jarní ladění receptu na králíka na smetaně, přidali jsme ještě zelený chřest.
www.apetitonline.czAž se vydáte do Itálie: Který podnik co nabízí, kde se najíte rychle a levně a čím se řídit?
Italské jídlo bývá jedním z důvodů, proč celoročně láká davy návštěvníků. Kvalitní potraviny nakoupíte v každém obchodě i supermarketu, kde se zorientujete podle etiket. Jak si ale poradit při výběru podniku, kde se najíst? Trattoria, Osteria, Ristorante, Pizzeria… Kdo se v tom má vyznat? Pojďte se na to podívat z blízka spolu s námi.
www.apetitonline.czPekingské nudle
Netvrdíme, že tohle jsou ty jediné pravé pekingské nudle. Ale jsou ďábelsky dobré! Recept je snadný a příprava neskutečně rychlá, stačí suroviny nakrájet a můžete jít na věc. Pekingské nudle s mletým masem mohou být na stole za 20 minut. Nudle jsou díky sezamovému oleji výborné – ten určitě nevynechávejte, dodá pokrmu ten správný šmrnc. S množstvím sójové omáčky a cukru můžete experimentovat a poměr si upravit podle své chuti.
www.apetitonline.czBrazilské kokosové kuře
Brazilské kokosové kuře je aromatické a nesmírně chutné. Kousky kuřecího masa jsou křehké a šťavnaté, krémová omáčka z kokosového mléka je svěží, ale díky zázvoru, chilli papričce a čerstvému česneku i příjemně pikantní. Jako přílohu doporučujeme rýži.
www.apetitonline.czJídlo jako ze žurnálu: Květy lichořeřišnice ozdobí každý salát, sendvič i chlebíček, jídlu dodají dokonalý říz
Květy a listy této dekorativní letničky mají trocchu štiplavou chuť ne nepodobnou řekvičkám. Díky tomu jsou skvělým chuťovým i vizuálním zpestřením každého talíře. Vypěstujete je i na balkoně v truhlíku a sníst ji můžete i s listy.
www.apetitonline.czEgyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)
Labaneja, egyptská špenátová polévka, vás překvapí hned několikrát – je lehká, ale díky rýži zasytí, je teplá, ale díky jogurtu a mátě osvěží. Skvěle obstojí jako lehká večeře. Navíc jejím vařením nestrávíte moře času, hotová je vskutku za pár chvil.
www.apetitonline.czKteré české podniky doporučuje Michelin? V průvodci je moderní rustikální hospoda i podnik, ve kterém vařil Punčochář
V roce 2024 patří mezi držitele michelinské hvězdy dvě české restaurace. Víte, které to jsou? A jaké další restaurace doporučuje uznávaný Michelin Guide, průvodce nejlepšími restauracemi světa? Objevte s námi podniky s vrcholovou gastronomií, které rozhodně stojí za to navštívit.
www.apetitonline.czChili míří do StarDance: Za těch pár hodin už se rozjíždějí hejty, jsem ale na tom teď psychicky úplně jinak než po Survivoru, říká v rozhovoru
Po Josefovi Maršálkovi míří do StarDance další celebrita ze světa gastronomie. Tentokrát se o titul nejlepší tanečního páru utká po boku profesionálního tanečníka také kuchařka a influencerka Chili Ta Thuy, která dnes potvrdila na Instagramu svou účast. Zajímalo nás, jak zvládne účinkování v show skloubit se svými dalšími aktivitami a jestli se něčeho obává?
www.apetitonline.czJedlé květiny: Sedmikrásky kvetou celý rok, přidat je můžete nejen do salátů
Hned, jak začne svítit slunce, objeví se sedmikrásky a pokvetou až do pozdního podzimu. Na co je můžete v kuchyni využít? Zkuste blahodárný nálev, sirup nebo koupel. Zdobit jimi můžete chlebíčky i polévky nebo je přidat do salátů.
www.apetitonline.czOdpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících
Že vás odpalované těsto či odpalovaná hmota nemůže ničím překvapit? V rukou francouzských, italských, španělských či českých cukrářů z něj vznikají lahůdky, za nimiž byste stejné těsto hledali jen těžko. Je totiž univerzálnější, než si možná myslíte – můžete ho péct, smažit i vařit. Kromě sladkých dezertů ho můžete proměnit i ve slané chuťovky.
www.apetitonline.czJaponský cheesecake
Japonskému cheesecaku se říká také suflé cheesecake a učaruje vám svou nebeskou nadýchaností. Jakmile ochutnáte první lžičku, okamžitě pochopíte, proč je japonská cukrařina v posledních letech tolik oceňovaná. Recept na cheesecake sází na bílkový sníh, který dodá cheesecaku onu pověstnou nadýchanost. Pokud chcete sázku na jistotu, stabilizujte sníh vinným kamenem.
www.apetitonline.czOtázka, která budí emoce: Patří děti do restaurace a mají podniky právo si své hosty vybírat?
Deník The Mirror nedávno informoval o redditovém příspěvku mladé Angličanky, která se svěřila, že jí zlobení dítěte v restauraci zkazilo valentýnskou schůzku. To rozpoutalo podobnou diskuzi, jaká probíhala u nás v souvislosti s pražským bistrem, které se vymezilo vůči chování některých rodičů a dětí v jejich podniku.
www.apetitonline.czUpečte si věnečky podle Josefa Maršálka: Překvapí vás jednoduchostí a originální chuťovou kombinací
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta se v rukou Josefa Maršálka promění v opravdový ohňostroj chutí. Oslní vás kombinací křupavých arašídů, delikátního slaného karamelu a čokoládové ganache s fazolí tonka, která v poslední době v cukrařině zažívá opravdový rozkvět. Při přípravě odpalovaného těsta je nutné dodržet tři základní pravidla, díky kterým se vám dezerty z něj vždy povedou.
www.apetitonline.czDokonalá vejce Benedikt
Chcete-li se rozmazlit, vsaďte na vejce Benedikt, proslulý sendvič sestávající z opečeného anglického muffinu, vepřové šunky, ztraceného vejce a hedvábné holandské omáčky. Pokud pod šunku přidáte špenát, proměníte vejce Benedikt ve vejce Florentine.
www.apetitonline.cz