Uvařte si delikátní koprovou omáčku podle šéfkuchaře Tituse Eliáše: Překvapí vás skvělou chutí i jednoduchou přípravou
Češi koprovou omáčku buď milují, nebo nenávidí. V každé domácnosti se připravuje trochu jinak. Obyčejná koprová omáčka se ale pod rukama Tituse Eliáše mění v opravdovou delikatesu. Lahodnou chuť podpoří předem uvařené hovězí maso, ghí i toastový chléb. Dokonce i zarytí odpůrci tohoto pokrmu si mohou přijít na své. Při přípravě je ovšem třeba dodržet některá pravidla.
www.apetitonline.czJe lepší olej lisovaný, nebo rafinovaný? Odpověď není jednoznačná, každý se hodí na něco jiného
Souboj mezi za studena lisovaným a rafinovaným olejem jako by na celé čáře vyhrával lisovaný. Jde to však jednoznačně určit? Výběr oleje by měl odrážet, k čemu ho v kuchyni hodláte využít. Smažením se totiž ničí zdraví prospěšné látky, kvůli kterým se za studena lisovaný olej tolik vyzdvihuje.
www.apetitonline.czJak se lilek potí a proč? Nakrájeným baklažánům dopřejte lázeň v soli, bude se s ním líp pracovat
Lilky platí za skvělou surovinu v mnoha kuchyních. V té české můžou jeho přípravu provázet nejistoty. Jak lilek připravit? Proč ho nechat „vypotit“? Vězte, že příprava lilku a jeho „pocení“ je jednoduší, než se možná zdá.
www.apetitonline.czMazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu
Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a proč byste ho měli také vyzkoušet?
www.apetitonline.czDezert s'mores: Skautský vynález, který nesmí chybět na žádném americkém táboráku
Jestli už jste někdy opékali buřty u táboráku společně s dětmi, pravděpodobně jste také vyzkoušeli opečené marshmallows, které v Americe dotáhli k dokonalosti. Tam totiž z teplých maršmelounů připravují dezert zvaný s'more – a i když první oficiální recept na tuhle ikonickou táborovou dobrotu vyšel takřka před sto lety, historie s'mores se možná začala psát ještě o něco dříve.
www.apetitonline.czNaučte se používat sezamový olej: Asijská jídla promění v autentický chuťový zážitek
Sezamový olej se vyrábí ze semínek sezamu indického a je známý nejen pro svou výraznou chuť a aroma, ale také pro své zdravotní benefity. Používá se především v asijské kuchyni, ale jeho popularita stále roste i v západním světě. Pojďme se podívat na to, co činí sezamový olej tak výjimečným.
www.apetitonline.czTo nejlepší do parného léta? Minerálka s osvěžující chutí ovoce bez cukru a sladidel
V létě je důležité myslet na to, že je třeba pít a vybírat nápoje, které osvěží a nepřinesou víc škody než užitku. Správná volba nápoje a jeho množství přispějí k tomu, že se budete cítit dobře i v těch nejteplejších dnech.
www.apetitonline.czCo s přemírou červených i nezralých rajčat? Udělejte si pikantní čatní
Velkou úrodu rajčat můžete zpracovat do pikantního rajčatového čatní (nebo chutney). Sladkokyselá studená zavařenina má své kořeny v indické kuchyni. Jejím hlavním úkolem je doprovodit jiné pokrmy a dodat jim švih, podobně jako třeba hořčice nebo kimči. Rajčatové čatní je skvělé z červených i nezralých zelených rajčat.
www.apetitonline.czZmrzlina, semifreddo, sorbet: Víte, jaké jsou rozdíly mezi pochoutkami z mrazáku?
Kopečková, točená, semifreddo, sorbet, granita – každá mražená dobrota má své jméno. Provedeme vás zmrzlinovými termíny, vysvětlíme, co se skrývá za slovy, a vše doprovodíme recepty, abyste si ledové pochoutky mohli udělat i doma. A také si řekneme, jak je kvalita sladkých mražených výrobků definována českými zákony.
www.apetitonline.czCo na ovocné knedlíky, čím je polít a posypat? Vedle klasiky cukru, másla a tvarohu zkuste třeba ořechy nebo strouhanku
K dokonalým knedlíkům se dopracujete nejen správným těstem a náplní, ale i výběrem posypky. Posypky dokážou z ovocných knedlíků připravit pokaždé jiný zážitek. Existuje jich nespočet: od klasického tvarohu a mletého máku až po originální kombinace se strouhaným perníkem, ořechy nebo vanilkovým krémem.
www.apetitonline.czCuketová polévka – rychlé letní jídlo mnoha chutí a podob
Také se cukety přes léto nemůžete nabažit? V takovém případě do svého zeleninového repertoáru musíte zařadit i recept na cuketovou polévku. Přestože se může zdát, že bude mdlá a bez chuti, opak je pravdou. Právě neutrální chuť cukety dává prostor vyniknout koření a bylinkám.
www.apetitonline.czJak se vyrábí černý česnek?
Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je nejen delikatesou, ale také potravinou s mnoha zdravotními přínosy.
www.apetitonline.czOdbornice na etiketu Iva Pluháčková: Na letních večírcích se chovejte přiměřeně situaci
Léto je jako stvořené pro drinky s ovocem a zeleninou. Jak elegantně pít a jíst na party poradí lektorka etikety Iva Pluháčková.
www.apetitonline.czCuketový perník je vláčný a jemný, navíc ani ti největší odpůrci zeleniny v něm cuketu neodhalí
Pro někoho může být cuketa nezajímavá zelenina bez chuti. Ovšem ve skutečnosti se z ní dá uvařit spousta výborných jídel i upéct řadu moučníků. Třeba cuketový perník! Recept je až neuvěřitelně jednoduchý a přitom výsledná buchta je jemná, vláčná, nadýchaná, zkrátka dokonalá nejen k odpolední kávě.
www.apetitonline.czKVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i zeleninu, ovoce a sladkosti. Pojďte se s námi podívat na zajímavosti o turecké kuchyni. Na konci vás čeká kvíz!
www.apetitonline.czCibetková káva: Jak chutná tato kontroverzní surovina a jak se vyrábí?
Kopi Luwak aneb cibetková káva, je jednou z nejdražších a nejkontroverznějších káv na světě. Tato unikátní káva pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z oblastí jako Indonésie, Vietnam a Filipíny. Její výjimečnost spočívá ve způsobu zpracování kávových zrn, která procházejí trávicím traktem cibetkovitých šelem.
www.apetitonline.czNejvětší lanýž, který jsem držela v ruce, měl 300 gramů, říká Markéta Hrubá
Markéta Hrubá je bez nadsázky českou lanýžovou královnou. Její e-shop Lanýže od Markéty znají všichni milovníci této vzácné houby a ti, co její produkty ještě neznali, je mohli letos v půlce června ochutnat na Apetit pikniku. Díky její vášni a znalostem se firmě podařilo získat pevné místo na českém trhu gurmánských delikates.
www.apetitonline.czJahodové koblihy podle Pavla Berkyho: Krásně nadýchané a plněné lehoučkým tvarohovým krémem. Jsem v nebi, říká Pavel
Koblihy jsou jedním z nejpopulárnějších českých dezertů. Když se spojí s tvarohem a jahodami, nemají ostatní sladké dobroty šanci. Pavel Berky si každý měsíc vybere z časopisu Apetit recept, který otestuje, a natočí k němu video.
www.apetitonline.czRetro lahůdkový tavený sýr Pribina 70%: Měli jste raději LUX v modré krabičce, nebo jste preferovali červený EXTRA?
Kdo by čas od času nezavzpomínal na to, co měl rád v dětství? Řada lidí vzpomíná na pochoutky z minulého režimu, své místo v takové vzpomínce zaujímají také sýry. Mezi oblíbené patřil i lahůdkový tavený sýr Pribina, tzv. sedmdesátka.
www.apetitonline.czBroskve, nebo nektarinky?
Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni.
www.apetitonline.cz