Jestli je nějaká surovina, kterou nemůžu sehnat v dobré kvalitě, je to drůbež. Česká drůbež je hanebná, říká Pohlreich
Na Makro Czech Gastro Fest, který se konal 12. a 13. dubna 2024 v pražském O2 universu, dorazily celebrity ze světa gastronomie. Zeptali jsme se jich, jestli je nějaká surovina, kterou často nemohou sehnat v kvalitě v jaké by si představovali.
www.apetitonline.czCo uvařit z těstovin? Smíchejte je s omáčkou, přidejte do polévky, připravte na sladko nebo je zapečte
Těstoviny jsou rychlým a snadným jídlem, které uvaříte za pár minut a připravíte z nich plno dalších chutných a skvělých pokrmů. Pro svou neutrální chuť je skvěle hodí k omáčkám, zelenině, masu i do polévek. Existuje celá řada možností toho, co připravit z těstovin. Nenechte si ujít naše jednoduché recepty s těstovinami!
www.apetitonline.czKrálík na smetaně a rozmarýnu s bylinkovými knedlíky
Jemnému králičímu masu společnost smetanové omáčky a aromatických bylinek vyslověně svědčí. K masu jsme přidali bobkový list a rozmarýn, do knedlíků zase najemno nasekanou petrželku. Abychom podtrhli jarní ladění receptu na králíka na smetaně, přidali jsme ještě zelený chřest.
www.apetitonline.czAž se vydáte do Itálie: Který podnik co nabízí, kde se najíte rychle a levně a čím se řídit?
Italské jídlo bývá jedním z důvodů, proč celoročně láká davy návštěvníků. Kvalitní potraviny nakoupíte v každém obchodě i supermarketu, kde se zorientujete podle etiket. Jak si ale poradit při výběru podniku, kde se najíst? Trattoria, Osteria, Ristorante, Pizzeria… Kdo se v tom má vyznat? Pojďte se na to podívat z blízka spolu s námi.
www.apetitonline.czPekingské nudle
Netvrdíme, že tohle jsou ty jediné pravé pekingské nudle. Ale jsou ďábelsky dobré! Recept je snadný a příprava neskutečně rychlá, stačí suroviny nakrájet a můžete jít na věc. Pekingské nudle s mletým masem mohou být na stole za 20 minut. Nudle jsou díky sezamovému oleji výborné – ten určitě nevynechávejte, dodá pokrmu ten správný šmrnc. S množstvím sójové omáčky a cukru můžete experimentovat a poměr si upravit podle své chuti.
www.apetitonline.czBrazilské kokosové kuře
Brazilské kokosové kuře je aromatické a nesmírně chutné. Kousky kuřecího masa jsou křehké a šťavnaté, krémová omáčka z kokosového mléka je svěží, ale díky zázvoru, chilli papričce a čerstvému česneku i příjemně pikantní. Jako přílohu doporučujeme rýži.
www.apetitonline.czJídlo jako ze žurnálu: Květy lichořeřišnice ozdobí každý salát, sendvič i chlebíček, jídlu dodají dokonalý říz
Květy a listy této dekorativní letničky mají trocchu štiplavou chuť ne nepodobnou řekvičkám. Díky tomu jsou skvělým chuťovým i vizuálním zpestřením každého talíře. Vypěstujete je i na balkoně v truhlíku a sníst ji můžete i s listy.
www.apetitonline.czEgyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)
Labaneja, egyptská špenátová polévka, vás překvapí hned několikrát – je lehká, ale díky rýži zasytí, je teplá, ale díky jogurtu a mátě osvěží. Skvěle obstojí jako lehká večeře. Navíc jejím vařením nestrávíte moře času, hotová je vskutku za pár chvil.
www.apetitonline.czKteré české podniky doporučuje Michelin? V průvodci je moderní rustikální hospoda i podnik, ve kterém vařil Punčochář
V roce 2024 patří mezi držitele michelinské hvězdy dvě české restaurace. Víte, které to jsou? A jaké další restaurace doporučuje uznávaný Michelin Guide, průvodce nejlepšími restauracemi světa? Objevte s námi podniky s vrcholovou gastronomií, které rozhodně stojí za to navštívit.
www.apetitonline.czChili míří do StarDance: Za těch pár hodin už se rozjíždějí hejty, jsem ale na tom teď psychicky úplně jinak než po Survivoru, říká v rozhovoru
Po Josefovi Maršálkovi míří do StarDance další celebrita ze světa gastronomie. Tentokrát se o titul nejlepší tanečního páru utká po boku profesionálního tanečníka také kuchařka a influencerka Chili Ta Thuy, která dnes potvrdila na Instagramu svou účast. Zajímalo nás, jak zvládne účinkování v show skloubit se svými dalšími aktivitami a jestli se něčeho obává?
www.apetitonline.czJedlé květiny: Sedmikrásky kvetou celý rok, přidat je můžete nejen do salátů
Hned, jak začne svítit slunce, objeví se sedmikrásky a pokvetou až do pozdního podzimu. Na co je můžete v kuchyni využít? Zkuste blahodárný nálev, sirup nebo koupel. Zdobit jimi můžete chlebíčky i polévky nebo je přidat do salátů.
www.apetitonline.czOdpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících
Že vás odpalované těsto či odpalovaná hmota nemůže ničím překvapit? V rukou francouzských, italských, španělských či českých cukrářů z něj vznikají lahůdky, za nimiž byste stejné těsto hledali jen těžko. Je totiž univerzálnější, než si možná myslíte – můžete ho péct, smažit i vařit. Kromě sladkých dezertů ho můžete proměnit i ve slané chuťovky.
www.apetitonline.czJaponský cheesecake
Japonskému cheesecaku se říká také suflé cheesecake a učaruje vám svou nebeskou nadýchaností. Jakmile ochutnáte první lžičku, okamžitě pochopíte, proč je japonská cukrařina v posledních letech tolik oceňovaná. Recept na cheesecake sází na bílkový sníh, který dodá cheesecaku onu pověstnou nadýchanost. Pokud chcete sázku na jistotu, stabilizujte sníh vinným kamenem.
www.apetitonline.czOtázka, která budí emoce: Patří děti do restaurace a mají podniky právo si své hosty vybírat?
Deník The Mirror nedávno informoval o redditovém příspěvku mladé Angličanky, která se svěřila, že jí zlobení dítěte v restauraci zkazilo valentýnskou schůzku. To rozpoutalo podobnou diskuzi, jaká probíhala u nás v souvislosti s pražským bistrem, které se vymezilo vůči chování některých rodičů a dětí v jejich podniku.
www.apetitonline.czUpečte si věnečky podle Josefa Maršálka: Překvapí vás jednoduchostí a originální chuťovou kombinací
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta se v rukou Josefa Maršálka promění v opravdový ohňostroj chutí. Oslní vás kombinací křupavých arašídů, delikátního slaného karamelu a čokoládové ganache s fazolí tonka, která v poslední době v cukrařině zažívá opravdový rozkvět. Při přípravě odpalovaného těsta je nutné dodržet tři základní pravidla, díky kterým se vám dezerty z něj vždy povedou.
www.apetitonline.czDokonalá vejce Benedikt
Chcete-li se rozmazlit, vsaďte na vejce Benedikt, proslulý sendvič sestávající z opečeného anglického muffinu, vepřové šunky, ztraceného vejce a hedvábné holandské omáčky. Pokud pod šunku přidáte špenát, proměníte vejce Benedikt ve vejce Florentine.
www.apetitonline.czČeský fenomén mléčný bar: Vždycky jste tady narazili na někoho známého, jahodový koktejl byl z jablek a dobarvoval se, říkají pamětníci
Mléčné bary byly podobně jako Automaty prvními podniky s rychlým občerstvením v Československu. Tehdy byly mlíčňáky v každém městě, včetně těch menších. Nad mléčným koktejlem a chlebíčkem se v nich setkávaly všechny generace. Dnes už se jedná o raritu, kdo však hledá, nejde!
www.apetitonline.czJarní Dny Marianne 2024: Inspirujte se tipy redakce na spotřebiče, doplňky a dobroty se slevou až 50 %
Od 12. do 15. dubna si ve Dnech Marianne můžete pořídit spotřebiče a doplňky do kuchyně, po kterých už dlouho toužíte, s úžasnými slevami. Na nákupy máte letos poprvé o den více, takže si můžete nákupy o to více užít. Se slevou ovšem nakoupíte i různé dobroty, nápoje či doplňky stravy. Že si z více než 2000 zapojených obchodů nemůžete vybrat? Inspirujete se našimi redakčními tipy. I my totiž Dny Marianne každoročně vyhlížíme a plánujeme, čím obohatíme naše domácnosti.
www.apetitonline.czJak vybavit cukrárnu, která nebude mít konkurenci?
Plníte si své sny a rozhodli jste se pro otevření vlastní cukrárny? Připravte se na to, že jde o obor, ve kterém narazíte na tvrdou konkurenci i v menších obcích, o větších městech nemluvě. Jak tedy podnik zařídit, abyste se konkurence bát nemuseli?
www.apetitonline.czJennifer Garner prodává dětskou výživu a na Instagramu boduje s kuchařskou „show“
Vypadá to, že jídlo a vaření je pro Jennifer Garner skoro stejně velkou vášní jako herectví. Založila značku bio svačin pro děti a její instagramový profil se hemží příspěvky z kuchyně. Objevte tajemství jídelníčku usměvavé herečky, která zanedlouho oslaví dvaapadesáté narozeniny. Vypadá stále tak skvěle, jako v komedii Přes noc třicítkou.
www.apetitonline.cz